Rólam

https://mozgasterapia.net/Szakmai múltam és jelenem

1956-ban születtem, Budapesten. Orvosi diplomámat 1983-ban szereztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az érettségit követően, 1975 óta a segítő szakmában dolgozom, kezdetben segédápolóként, majd 10 éven át a László Kórházban belgyógyász, infektológus szakorvosként. Érdeklődési köröm et követve nagyot váltottam: pszichiátriai szakvizsgát szereztem a „Kútvölgyi” Kórház orvosaként, és később a pszichoterápia szakvizsgát is letettem.

1996-óta folytatok pszichiátriai és pszichoterápiás magángyakorlatot. 2000-ben teljesen átléptem a magán szférába, és azóta a magánrendelésem lett a fő munkahelyem. A pszichoterápiában előbb kognitív-viselkedésterapeuta, később aktív-analitikus specifikációt szereztem, majd az Aktív-Analitikus Pszichoterapeuták Egyesületének kiképző terapeutájaként és 2019-ig  elnökeként, a pszichoterápiát oktattam is. 2001 évi indulása óta a Szegedi Tudományegyetem pszichoterapeuta képzésének oktatója vagyok. Szakmai tapasztalataim segítenek abban, hogy az embert a maga teljességében szemlélhessem, így a pszichoterápiás munka során is nagy hangsúlyt fektetek a „testi oldallal” való foglalkozásra. Fokozatosan ébredtem rá, hogy a taijiquan gyakorlásban szerzett komplex, testi-lelki és spirituális tapasztalataim a saját egészségem megőrzésén túlmenően a pszichoterápiás munkámban is hasznosíthatóak lehetnek. E tapasztalatokból született meg az a kezdeményezés, amelyről ez a honlap szól.

2021 novemberében az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület elfogadta jelentkezésemet, így 2022-től a „testtudati szekció” rendes tag lehetek.

Én és a taijiquan (tai chi chuan)

2002 óta gyakorlom a tradícionális „chen” stílusú tajcsicsuánt a Magyarországi Chen Stílusú Tai Ji Quan egyesületben. Az Egyesület Han Kuiyuan, Magyarországon élő 19-ik generációs nagymester folyamatos, személyes szakmai vezetése alatt működik.

„Tajcsizni”, mintegy gyógytornaként, jelentős mozgásbeszűkülést okozó gerinc- és térdproblémáim miatt kezdtem el. Fájdalmaimtól kitartó gyakorlással, fokozatosan – 2-3 év alatt – sikerült megszabadulnom, sőt, testi-lelki teljesítőképességem nem is remélt mértékben fejlődésnek indult, így elköteleződtem a gyakorlás mellett. Kezdettől fogva igyekeztem teljes mértékben Mesterem útmutatásait követni, akinek –  kb. 3000 óra „sajátélményt” magunk mögött tudva – egyik fogadott tanítványává váltam, és aki 2014-ben a stílusirányzat egyesületen belüli tanítására is méltónak talált.

Gyakorolni azért szeretek, mert jó.

taijiquan practice

Ha gyakorlás közben „áramlatban” érzem magam, ez nagyszerű érzés. Persze nincs ez minden egyes alkalommal így, de már ez az élmény megéri a kitartást. Hosszabb távon a rendszeres edzés (!) jó az egészségemnek, karbantart, kisebb-nagyobb bajokat enyhít, orvosol. Gyakorolni jó a társaság miatt is. A közös fejlődés élményén kívül a „tajcsi” kapcsán nagyszerű embereket ismertem meg. És azért is jó a gyakorlás, mert a környezetemnek jó. Mondják, hogy kiegyensúlyozottabb, toleránsabb lettem, és ezek számomra fontos visszajelzések. Végül, de nem utolsó sorban, a gyakorlás nemcsak a testi-lelki, hanem spirituális szinten is hat, fejleszt, gazdagít.

Megszakítás