Tajcsi hipertónia projekt Zugló

2020 február 3.-tól egy 14 hetes tajcsicsuan tanfolyamot indítunk Zuglóban élő hipertóniás betegeknek

a ZEFI és a Bagoly Klub (program itt!) szervezésében!

Tanfolyamvezető: Dr. Ormay István, belgyógyász, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, tajcsicsuan oktató

Az érdeklődőket szeretettel várjuk

2020 január 8.-án 17 órakor egy bemutatóval egybekötött előadásra

a Hermina úti Rendelőintézet Tanácstermében, ahol feltehetik kérdéseiket és ki is próbálhatják a gyakorlatokat!

Kezdeményezésünkről: több, mint tanfolyam

Tanfolyamunkat a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI) támogatja azzal, hogy a 14 hetes tanfolyamnak a Hermina úton térítésmentesen helyszínt biztosít. Ezen felül a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) biztosítja a résztvevő hipertóniás betegek előszűrését és a tanfolyamot követő utóvizsgálatát. Ezeket a vizsgálatokat a legkorszerűbb orvosi műszerekkel, CardXplore-al végzik, kiegészítve a stressz szintet, életminőséget mérő pszichológiai tesztekkel.

Kezdeményezésünk különös jelentőséget kap azáltal, hogy résztvevőit a hipertóniával kapcsolatos orvosi vizsgálatokkal ellenőrzik. Magyarországon ez lesz az első alkalom, amikor a tajcsicsuan hatásait hipertóniás betegeken tudományos módszerekkel követik. Kezdeményezésünk az alábbi szakmai szervezetek összefogásával jöhetett létre:

Magyar Hypertonia Társaság Zuglói Egészségügyi Szolgálat Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság

Bagoly Klub
Bagoly Klub Facebook oldal
Zugli Egészségfejlesztési Iroda Magyarországi Chen Taijiquan Egyesület

Miből áll majd a gyakorlást, mit csinálunk pontosan?

A gyakorlást pontosan kezdjük. A tajcsicsuan gyakorlatokat állva végezzük, ezért is fontos egy kényelmes cipő (van, aki mezítláb szeret gyakorolni). Az órákat bemelegítő, lazító-nyújtó gyakorlatokkal, csikung meditációval kezdjük, majd áttérünk a 24 lépéses „chen“ stílusú formagyakorlat tanulására, és lazítással fejezzük be az alkalmakat. Az órákon az új mozgáselemek tanulására és a testtartás folyamatos javítására fordítjuk a figyelmet, ezért kívánatos, hogy a tanultakat Ön otthon is gyakorolja.

Alkalmasság, kockázatok, veszélyek

Akik a szűrővizsgálaton résztvettek, biztosak lehetnek arról, hogy bírni fogják a gyakorlást. Nincs szükség akrobatikus képességekre, kimagasló erőnlétre, hajlékonyságra, ritmusérzékre… Sőt, minél „sutábbnak” érzi magát valaki, annál meglepőbb lesz a fejlődése – ha rendszeresen gyakorol. A gyakorlás célja az egészség, az általános közérzet javítása, ezért a lazításon, a harmónia elérésén lesz a hangsúly, vagyis hogy jól érezzük magunkat.

A tajcsicsuan gyakorlásnak specifikus veszélyéről nem tudunk. Annyi kockázatot jelent, mint bármely egyéb lassan kivitelezett, teremben végzett gimnasztika. Ha az egészségi állapotában bármilyen változást tapasztal, vagy sérülés éri, azonnal értesítse a tanfolyamvezetőt és a kezelőorvosát. A gyakorlatvezetőnek minden esetben és azonnal jelezze, ha bármilyen szokatlan jelenséget, például rendellenes szívműködést, szédülést, vagy valamelyik ízületében fájdalmat észlel.

A tanfolyamról: gyakorlati tudnivalók

Részvételi feltételek

A tanfolyamon olyan 18-75 év közötti, hipertóniával élő zuglói lakosok vehetnek részt, akik:

 · kezelőorvosuktól igazolást hoznak arról, hogy nem szenved olyan betegségben, amely a taijiquan gyakorlás ellenjavallata lehet.

· a tanfolyam megkezdése előtt és a befejezése után részt vesznek a ZESZ által szervezett szűrővizsgálatokon (EKG, ABPM, kérdőíves pszichológiai tesztek)

· 14 héten át vállalják a tréningeken való részvételt és a rendszeres otthoni gyakorlást (4 hiányzás lehetséges),

· vállalják, hogy a tanfolyam ideje alatt is a kezelőorvosukkal megbeszélt módon folytatják gyógykezelésüket, és az előírásnak megfelelően szedik a gyógyszereiket.

Első foglalkozás: 2020. február 3.

Utolsó foglalkozás: 2020. május 11.

Időpontok: Hétfőnként 16:30-18:00 óra között, péntekenként 16:00-17:30

A gyakorlás tehát 14 héten át tart, heti 2, azaz összesen 28 alkalommal, 90-90 perces tréningekből áll.

Helyszín: A Zuglói Hermina úti szakrendelő tanácsterme (1146 Budapest, Hermina út 7)

Létszám: a terem befogadóképessége és a gyakorlás minőségvédelme miatt csak 25 vehet részt.

Költség: a tanfolyam teljesen díjmentes

Felszerelés: kényelmes ruhára és teremcipőre lesz csak szükség

A tanfolyamot: Dr. Ormay István, belgyógyász, pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos és taijiquan oktató, a Magyarországi Chen Stílusú Taijiquan Egyesület vezetőjének, Han Kuiyuan 19-ik generációs taijiquan Nagymester egyik belső tanítványa vezeti, Han Nagymester útmutatásai szerint.

Tajcsicsuan, csikung, egészség, hipertónia

A kínai életmód szerves részeként, egészségük megőrzése céljából naponta emberek milliói végzik a tajcsicsuan mozdulatsorait. A tajcsicsuan az egyik legtöbbre értékelt, úgynevezett „belső erős“ harcművészet, a csikung gyakorlatoknak pedig kifejezetten az egészség megőrzése a céljuk. Nekünk, európaiaknak szokatlan, hogy a távol-keleti kultúrákban a harcművészetek és a gyógyítás egymással kapcsolatba hozhatók. A közös alapjuk a  taoista világképen alapuló qi- elmélet (csí), amely szerint mind a kűzdelemhez szükséges erő kifejlesztését és felhasználását, mind az ember egészséges, vagy beteg testi-lelki működéseit a szervezet energetikai rendszerének kiegyensúlyozott vagy kibillent működésével magyarázza. A tajcsicsuan és a csikung gyakorlatai egyaránt ennek az energetikai rendszernek a befolyásolására alapoznak, de a tajcsicsuannál megjelennek a küzdelemhez szükséges célirányos mozdulatok is. Ebből következően a tajcsicsuan gyakorlatok a csikunghoz képest sokkal összetettebb mozdulatsorokból állnak, és ez a fő gyakorlati különbség a csikung és a tajcsi között.

Európai orvosi szemmel nézve a tajcsicsuan gyakorlás jól felhasználható az egész test alapos átmozgatására, a mozgáskoordináció, a memória, az egyensúlyérzék fejlesztésére, miközben a szív-keringési rendszert, a tüdőt és a zsigereket is összehangolja, edzi. A tajcsicsuan pontosan ezért, mint „egészség tajcsi“ indult világhódító útjára, és lágy, ringató mozdulatsorainak harmonizáló, pihentető hatása miatt a világ nyugati féltekéjén is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A tajcsicsuan pozitív hatásaira a nyugati orvostudomány is felfigyelt, és kimutatták, hogy rendszeres gyakorlása hatékonyan javíthatja a különböző krónikus betegségekkel élők közérzetét, általános egészségi állapotát. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat található, amelyekben hipertóniás, orvosi kezelésben részesülő betegeken is igazolták a rendszeres taijiquan gyakorlás vérnyomáscsökkentő és életminőséget javító hatását. Ezekre a nemzetközi tudományos vizsgálatokra támaszkodva feltételezzük, hogy a tajcsicsuan gyakorlás a magyar hipertóniás betegeknek is kedvező hatású lehet!

Gyakorlásunk célja az önismeret, a testtudatosság, a lazítás képességének a fejlesztése. Mindezek a vérnyomás alakulására is kedvező hatással lehetnek. Fontos tudnunk, hogy a tajcsicsuán gyakorlás nem gyógyító eljárás, és nem helyettesíti a kezelőorvos által előírt gyógyszereket!

Megszakítás