Előadás a Pszichoterápia folyóirat 2011-es konferenciáján – absztrakt

A Taijiquan (thai chi quan) és a pszichoterápia

Előadás a Pszichoterápia 2011 évi konferenciáján, Budapesten

A Taiji Quan (tajcsi csuan) lágy, lassú mozdulatsorait egészség megőrzési céllal világszerte tízmilliók gyakorolják, és a rejtélyes „belső erőt” használó  harcművészeti stílusok klasszikusaként is egyre többen művelik. Népszerűségét a test-lélek harmóniájára kifejtett, egyedülállónak mondott jótékony hatásának köszönheti. Bizonyos állapotok, betegségek kezelésében való hatékonyságát orvosi szempontból is igazolták. A Taiji Quan valójában maga a kínai kultúra, elsősorban a taoizmusban gyökerező világkép. Mozgásba kódolt filozófia, ember- és természetismeret. E hatalmas tudástárból a gyakorló pontosan annyi tudást meríthet, amennyi erőfeszítést befektetett. Vajon pszichoterapeutaként,
ebből az ősi hagyományból lehet-e a segítő munkához releváns tapasztalatokat hasznosítani? Előadásomban a Taiji Quan és a pszichoterápia alapelveinek, „mozgásainak” az összehasonlító vizsgálatára vállalkozom. 9 évnyi „saját élmény” tapasztalataimat szeretném demonstrációval egybekötve bemutatni azzal a céllal, hogy az ősi kínai tradíció tapasztalati tudása és a korszerű pszichoterápiás fogalomtárunk hasonlóságaira rácsodálkozhassunk.
Kiemelem azokat a gyakorlati elemeket, amelyeket egy terapeuta, a saját egészsége megtartása mellett, a munkájában is hasznosíthat pl. a kapcsolatteremtésben, a terápia optimális feszültségének fenntartásában.
A Taiji Quan gyakorlás lényege a közvetlen tapasztalati tanulás. Az önismeretről indulva a páros gyakorlatokon keresztül jut el a világ és a „másik” megismeréséhez. Örökös, lüktető mozgás, az ellentétek egymást kiegészítő összjátéka. A self és a selftárgy interaktív egymásra hatása, amely a vitalitás affektusok regresszív világából elvezet a kihegyezett tudatosságig, a
puszta érzékelésben levésből a konkrét helyzetben történő adekvát cselekvésig.
A Taiji Quant számos misztikus elképzelés övezi. Kitérek ezek lehetséges lélektani és egyéb okaira, és igyekszem tisztázni a sajátos fogalmakat (Qi, belső erő, stb.). Elméleti hivatkozásként a self szerveződés, a tanulás, a mentalizáció fogalmi rendszerére alapozok, és felhasználom általános orvosi ismereteimet is.
Bemutatom a tradícionális chen stílusú Taiji Quan komplex rendszerét, amelybe a 19.-ik generációs Nagymester, Han Kui Yuan közvetlen tanítványaként tekinthetek bele, és akinek ezúton is hálámat és tiszteletemet fejezem ki.

2011-es Konferencia

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás